E-News, proiect TGE-PLAT - Nr. 16
Tehnologiile Generice Esentiale (TGE) aplicate in beneficiul IMM-urilor din România.

Pentru informatii detaliate privind celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
30 Octombrie 2020
Activități în cadrul proiectului TGE-PLAT

Activitățile de tip A.  Stimularea transferului de cunoștințe

  • Sub-activitatea A1. Identificarea și formularea ofertei de expertiză și rezultate
    Va invitam sa accesati Broșura privind oferta de expertiză, servicii CD și echipamente a IMT București  pentru domeniile microsenzori, componente fotonice, dispozitive și sisteme pentru unde milimetrice.  În broșură sunt prezentate expertiza, facilitățile tehnologice și serviciile de simulare/modelare/proiectare asistată de calculator, de procesare tehnologică, de caracterizare, de fiabilitate și caracterizare în înalta frecvență, pe care IMT le pune la dispoziție partenerilor din industrie. 

  • Sub-activitatea A2. Asistentă directă acordată întreprinderilor și A3. Organizarea de întâlniri individuale cu întreprinderile.
    Au continuat întâlnirile cu firme interesate de oferta de expertiză a IMT, in special de contracte de tip B, accesul intreprinderilor la facilitati, instalatii, echipamente.

  • Sub-activitatea A3. Organizarea de întâlniri individuale cu întreprinderile și  organizarea de evenimente tematice
    Au continuat întâlnirile cu firme interesate de oferta de expertiză a IMT. Acestea si-au manifestat interesul pentru incheierea de contracte de tip B și C.

  • Sub-activitatea A.5. Identificarea de noi potențiali beneficiari ai transferului de cunoștințe.
    A continuat identificarea de noi potențiali beneficiari ai transferului de cunoștințe.

Activitățile de tip B și C.

Vă reamintim că este deschis apelul de proiecte de tip B- accesul întreprinderilor la facilități, instalații, echipamente și tip C- Activitați de transfer de abilitați/ competențe CD și de sprijinire a inovării: http://www.imt.ro/TGE-PLAT/apel_proiecteB,C.php. Apelul de proiecte este cu depunere continuă, până la epuizarea fondurilor alocate.

Activitățile de tip D.  Activități de cercetare-dezvoltare în colaborare efectivă

A avut loc o nouă competiție de proiecte tip D (activități de CD în colaborare efectivă) în cadrul TGE-PLAT. Noile proiecte aflate in implementare sunt:

  • Sistem de celule fotovoltaice microtexutrate de eficienţă sporită integrat în aripa unui avion fără pilot (UAV) cu aplicaţii în securitatea societală (SC AUTONOMOUS FLIGHT TECHNOLOGY R&D SRL - IMT)
  • Dezvoltarea tehnologiei de realizare a senzorilor pentru gaze de combustie cu materiale hibride nanocomposite bazate pe nanotuburi de bioxid de titan şi grafenă (SC SITEX 45 SRL - IMT)
  • Microsenzori electrochimici pentr detecţia unor stupefiante: codeine şi morfină (SC DDS DIAGNOSTIC SRL - IMT)

În cadrul primei competiții de proiecte tip D au fost finanțate 6 proiecte de cercetare-dezvoltare în colaborare efectivă cu firme începând din 8 martie 2018, sunt in implementare 2, 4 s-au incheiat:

  • Sistem de imagistică pasivă cu unde milimetrice pentru scanarea rapidă a persoanelor, cu aplicație in domeniul securității (ACCENT PRO 2000 SRL-IMT).
  • Sistem Optic Formator de imagine de înaltă calitate, cu elemente optice difractive, în domeniul spectral LWIR, destinat sistemelor multisenzor (PRO OPTICA SA-IMT) Proiect finalizat.
  • Platformă senzitivă cu senzor SAW pentru detecția de gaze inflamabile, potențial explozive (SC ROM-QUARTZ SA- IMT)- Proiect finalizat.
  • Dezvoltarea unei tehnologii pentru realizarea de microparticule holografice metalice de securitate (SC OPTOELECTRONICA-2001 SA- IMT)
  • Sistem optic formator de imagine folosind componente "Free-Form" (FF) și tehnologie de realizare a acestora (ROVSOL SRL- IMT). Proiect finalizat.
  • Microsenzori electrochimici pentru detecția rapidă și selectivă a pesticidelor (SC DDS DIAGNOSTIC SRL - IMT)- Proiect finalizat.

Informații de interes pentru firme
  • Transferul Tehnologic și firmele inovative: Concepte, metode și instrumente științifice suport
    Serie de prezentări - Sub această denumire generică, s-a deschis o serie de prezentări de concepte de bază, metode și instrumente știintifice de suport pentru un transfer tehnologic eficient, transfer potențial generator și catalizator al inovării în companiile industriale colaboratoare ale IMT-București, prezente și viitoare.

Vă propunem spre studiu un nou articol: Două fațete ale inovării: creativitatea și disciplina"- autor Dr. Nicolae (Nichi) Varachiu, IMT-București, specialist proprietate intelectuală și transfer tehnologic în cadrul proiectului TGE PLAT. Toate articolele pot fi consultate aici.

Competiții și evenimente de interes pentru firme


I. Apelul „European Green Deal Call”
, Termen limita 26 ianuarie 2021

Organizațiile industriale, IMM-urile, universitățile, centrele de cercetare, instituțiile publice, ONG-urile, organizațiile internaționale sunt invitate să aplice la apelul „European Green Deal Call”, cu condiția de a avea cel puțin 3 parteneri din țările programului. 

Apelul „European Green Deal Call” publicat de Comisia Europeană la 18 septembrie 2020 în cadrul Programului Orizont 2020 își propune să finanțeze proiecte de cercetare și dezvoltare și inovare cu scopul de a face continentul european „neutru din punct de vedere climatic” până în 2050 În cadrul apelului cu un buget de 1 miliard de euro, au fost deschise competiții pe 20 de subiecte în 10 domenii prioritare pentru a depăși provocările climatice și de mediu ale Europei. Toate detaliile sunt disponibile aici.

2. Apelul ACT – "Accelerating CCS Technologies", data limită pentru depunerea pre-propunerilor este  10 noiembrie 2020

Obiective: 
• Facilitarea cercetării, dezvoltării și inovării în domeniul captării și stocării CO2;
• Stimularea dezvoltării proiectelor care vizează accelerea și maturizarea tehnologiei CCS.
Finanțator: Comisia Europeană, ERA-NET Co fund
Depunerea și evaluarea se vor face în două etape (pre-propuneri și propuneri finale). Consorțiile pre-propunerilor câștigătoare vor fi invitate să depună propunerea finală de proiect.
Instituțiile care aplică pentru finanțare trebuie să fie eligibile conform regulilor naționale de finanțare ale țărilor din care fac parte.
Pot participa parteneri de tipul: companii (IMM-uri, întreprinderi mari), organizații de cercetare (institute de cercetare, universități etc.).
Informații despre apel și procedura de depunere sunt disponibile pe site-ul proiectului: http://www.act-ccs.eu.
Pachetul de informații național ERANET/ERANET Cofund este disponibil aici.
Toate detalii sunt accesibile la adresa: http://www.act-ccs.eu/calls/.

3. Laboratorul de Nanobiotehnologie al JRC, Comisia Europeană. Acces la această infrastructură de cercetare.

Laboratorul de Nanobiotehnologie al JRC, Comisia Europeană, dispune de facilități de ultimă generație concepute pentru a încuraja studii interdisciplinare. Un accent deosebit se pune pe caracterizarea nanomaterialelor, micro-nanoplasticelor, nanomedicină, materialelor avansate și interacțiunilor acestora cu sistemele biologice, precum și pe detectarea, identificarea și caracterizarea nanomaterialelor din produsele alimentare și de consum.

Până la data de 8 ianuarie 2021 este deschis un apel pentru acces la această infrastructură de cercetare.
Detalii la: https://ec.europa.eu/.../relevance.../2020-1-rd-nanobiotech

4. Apelul comun a doua clustere EUREKA 2021 EURIPIDES2/PENTA Joint call.

Termenele limita pentru acest apel: etapa 1: 26 februarie 2021, etapa 2 (propunerea in forma completa): 28 mai 2021.
Detalii: https://penta-eureka.eu/annual-calls/2021-euripides%C2%B2-penta-call/

4. PHOTONICS21 TOWARDS HORIZON EUROPE5 noiembrie 2020, orele 10:00- 12:00

Scopul acestei intalniri online este de a prezenta noutati depre viitorul program Horizon Europe si de a oferi o actualizare cu privire la starea platformei Photonics21. Draft agenda. Participarea la eveniment este gratuita cu inregistrare prealabila.
Detalii: https://www.photonics21.org/events-workshops/2020/09/09_2020_Photonics21_information_session.php

5. EFECS 2020 - Forumul european pentru componente și sisteme electronice, 24-26 noiembrie 2020

EFECS 2020 este forumul internațional cu accent pe „Viitorul nostru digital” de-a lungul lanțului valoric al componentelor și sistemelor electronice (Electronic Components and Systems - ECS) din Europa.

Organizatori: AENEAS, ARTEMIS-IA, EPoSS, ECSEL Joint Undertaking, Comisia Europeana, in cooperare cu EUREKA, cu suportul BMBF.
EFECS 2020 ofera diverse posibilitati de networking pentru gasire de parteneri si formare de consortii: prezentari de postere la expozitia online, interactiuni prin chat, interactiuni prin intermediul ECS Collaboration Tool– platforma online pentru prezentarea/cautarea unor ideii de proiecte, cautare/gasire de parteneri.
La forumul EFECS 2020, in data de 25 noiembrie 2020, va fi lansat apelul comun a doua clustere EUREKA 2021 EURIPIDES2/PENTA Joint call. Termenele limita pentru acest apel: etapa 1: 26 februarie 2021, etapa 2 (propunerea in forma completa): 28 mai 2021.

Detalii: https://efecs.eu/

Management Comunicare TGE-PLAT