E-News, proiect TGE-PLAT - Nr. 20
Tehnologiile Generice Esentiale (TGE) aplicate in beneficiul IMM-urilor din Romania.

Pentru informatii detaliate privind celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
01 Noiembrie 2021
Activitati in cadrul proiectului TGE-PLAT

Activitatile de tip A.  Stimularea transferului de cunostinte

  • Sub-activitatea A1. Identificarea si formularea ofertei de expertiza si rezultate
    Va invitam sa accesati Brosura privind oferta de expertiza, servicii CD si echipamente a IMT Bucuresti  pentru domeniile microsenzori, componente fotonice, dispozitive si sisteme pentru unde milimetrice.  in brosura sunt prezentate expertiza, facilitatile tehnologice si serviciile de simulare/modelare/proiectare asistata de calculator, de procesare tehnologica, de caracterizare, de fiabilitate si caracterizare in inalta frecventa, pe care IMT le pune la dispozitie partenerilor din industrie. 
  • Sub-activitatea A2. Asistenta directa acordata intreprinderilor si A3. Organizarea de intalniri individuale cu intreprinderile.
    Au continuat actiunile de asistenta oferita firmelor interesate de oferta de expertiza a IMT.

Activitatile de tip B Accesul intreprinderilor la facilitati, instalatii, echipamente si C Activitati de transfer de abilitati/ competente CD si de sprijinire a inovarii

Pana la acest moment in cadrul proiectului TGE-PLAT se implementeeaza/ s-au implementat urmatoarele contracte subsidiare:

CONTRACTE de tip B (Accesul intreprinderilor la facilitati, instalatii, echipamente) in curs de implementare

  1. C77.1B/ 09.08.2019: Realizare masti, procese tehnologice, Caracterizari SEM si FTIR, Contract de prestari servicii intre IMT- Bucuresti si SC EQUILIBRIUM MEDICAL SYSTEM SRL
  2. C77.2B/08.07.2020: Anduranta la acţiunea vibraţiilor aleatoare si socuri mecanice, Stabilitate la temperatura si umiditate, Contract de prestari servicii intre IMT- Bucuresti  si SC PRO OPTICA SA
  3. C77.4B/12.07.2021: Efectuarea si interpretarea testelor mecano climatice pentru monitoare LCD cu aplicatii in industria de telecomunicatii, Contract de prestari servicii intre IMT- Bucuresti si SC Tehnopro Engineering SRL.

Activitati de tip C (Activitati de transfer de abilitati/ competente CD si de sprijinire a inovarii)

  1. C77.1C/09.08.2019: „Platforme  microfluidice pentru senzori biochimici cu aplicaţii in securitate societala”, intre IMT- Bucuresti si SC EQUILIBRIUM MEDICAL SYSTEM SRL.
  2. C77.2C/08.10.2019: „Micro-Senzori pe Baza de Nanotuburi de Carbon pentru Detectia Agentilor Patogeni din Medii Lichide”, intre IMT- Bucuresti si SC LAIF COMPUTATION SRL

Activitatile de tip D.  Activitati de cercetare-dezvoltare in colaborare efectiva

Pana la acest moment in cadrul proiectului TGE-PLAT se implementeeaza/ s-au implementat urmatoarele contracte subsidiare:

  1. C77.1D/08.03.2018: „Sistem de imagistica pasiva cu unde milimetrice pentru scanarea rapida a persoanelor, cu aplicatii in domeniul securitatii-acronim BODYSCAN”, intre IMT- Bucuresti si S.C. ACCENT PRO 2000 S.R.L Proiect finalizat.
  2. C77.2D/08.03.2018: „Sistem Optic Formator de imagine de inalta  calitate, cu elemente optice difractive, in domeniul spectral LWIR, destinat sistemelor multisenzor- acronim SOFID”, intre IMT- Bucuresti si SC PRO OPTICA SA. Proiect finalizat.
  3. C77.3D/08.03.2018: “Platforma senzitiva cu senzor SAW pentru detectia de gaze inflamabile, potential explozive”, intre IMT- Bucuresti si SC ROM-QUARTZ SA. Proiect finalizat.
  4. C77.4D/08.03.2018: “Dezvoltarea unei tehnologii pentru realizarea de microparticule holografice metalice de Securitate”, intre IMT- Bucuresti si SC OPTOELECTRONICA-2001 SA. Proiect finalizat.
  5. C77.5D/08.03.2018: „Sistem optic formator de imagine folosind componente "Free-Form" (FF) şi tehnologie de realizare a acestora-acronim SOFI Free”, intre IMT- Bucuresti si SC ROVSOL SRL Proiect finalizat.
  6. C77.6D/08.03.2018: “Microsenzori electrochimici pentru detectia rapida si selectiva a pesticidelor”, intre IMT- Bucuresti si SC DDS DIAGNOSTIC SRL. Proiect finalizat.
  7. C77.7D/09.08.2020: “Sistem de celule fotovoltaice microtexturate de eficienţa sporita integrat in aripa unui avion fara pilot (UAV) cu aplicaţii in securitatea societala”, intre IMT- Bucuresti si SC AUTONOMOUS FLIGHT TECHNOLOGY R&D SRL
  8. C77.8D/09.08.2020: ”Dezvoltarea tehnologiei de realizare a senzorilor pentru gaze de combustie cu materiale hibride nanocompozite bazate pe nanotuburi de bioxid de titan şi grafena”, intre IMT- Bucuresti si  SC SITEX 45 SRL
  9. C77.9D/09.08.2020: ”Microsenzori electrochimici pentru detecţia unor stupefiante: codeine şi morfina”, intre IMT- Bucuresti si DDS Diagnostic SRL

Proiectul C77.7D- participare la concursul national PatriotFest 2021

Proiectul C77.7D Sistem de celule fotovoltaice microtexturate de eficienţa sporita integrat in aripa unui avion fara pilot (UAV) cu aplicaţii in securitatea societala  (parteneri SC AUTONOMOUS FLIGHT TECHNOLOGY R&D SRL si IMT – Bucuresti) s-a inscris in concursul Patrotfest, directia Sisteme autonome de tip platforme aeriene, terestre si navale, fiind un bun prilej de promovare a rezultatelor obtinute.

Concursul are ca obiectiv o mai buna pregatire a securitatii nationale pentru provocarile viitoare prin atragerea resurselor de inovare romanesti: PatriotFest. Competitia, organizata de MApN, MAI, SRI, STS si SPP in parteneriat cu asociatia New Strategy Center, se adreseaza inovatorilor romani, din tara si din strainatate, care sunt invitati sa-si prezinte inovatiile sub forma de prototipuri functionale in urmatoarele doua domenii: Sisteme autonome de tip platforme aeriene, terestre si navale si Sisteme de detectie si contracarare a dronelor.

Proiectul a fost prezentat cu success in data de 21 octombrie, urmand ca in data 12 ianuarie 2022 sa aiba loc Gala Patriot Fest.

Informatii de interes pentru firme

Transferul Tehnologic si firmele inovative: Concepte, metode si instrumente stiintifice suport
Serie de prezentari - Sub aceasta denumire generica, s-a deschis o serie de prezentari de concepte de baza, metode si instrumente stiintifice de suport pentru un transfer tehnologic eficient, transfer potential generator si catalizator al inovarii in companiile industriale colaboratoare ale IMT-Bucuresti, prezente si viitoare.

In acest numar, va propunem spre studiu:
- Transferul de tehnologie eficient, premisa inovarii de succes" - autor Dr. Nicolae (Nichi) Varachiu, IMT-Bucuresti, specialist proprietate intelectuala si transfer tehnologic in cadrul proiectului TGE PLAT.
- "Stiinta deschisa ca suport pentru transferul de tehnologie si inovarea de succes" - Nicolae Varachiu, Ionica Miresteanu, Elena Stanila,  IMT Bucuresti

Toate articolele pot fi consultate aici.

Initiativa pentru Cercetare şi Inovare Responsabile (CIR)- partea a 9-a. Serie de prezentări.

Competitii si evenimente de interes pentru firme


I.
ECSEL JU anunta calendarul provizoriu pentru primele 2 apeluri in cadrul noului Parteneriat European din programul Horizon Europe - Key Digital Technologies KDT JU

  • Call-2021 – planificat sa fie lansat in luna decembrie 2021 cu termen limita pentru depunerea propunerilor de proiecte in aprilie 2022;
    proiectele selectate vor incepe inainte de sfarsitul anului 2022;
  • Call-2022 – planificat sa fie lansat la mijlocul anului 2022 cu depunerea propunerilor de proiecte la sfarsitul verii 2022;
    proiectele selectate vor incepe in anul 2023

Apelurile pot fi lansate numai daca toate deciziile privind stabilirea parteneriatului KDT, a structurilor si procedurilor sale, precum si deciziile necesare pentru lansarea apelurilor, sunt aprobate in timp util, inainte de lansarea acestora.
Bugetele UE pentru aceste apeluri sunt de 210 MEuro, respectiv 240 MEuro. Bugetele nationale si topicile apelurilor vor fi anuntate din timp.
Detalii: https://www.ecsel.eu/news/ecsel-ju-develops-provisional-call-timelines-new-kdt-ju

II. PHOTONICS ONLINE MEETINGS #4 MANUFACTURING, 23 noiembrie 2021
Evenimentul va oferi participantilor oportunitatea de a interactiona cu reprezentati ai unor companii, institutii publice si private, investitori, furnizori de servicii si tehnologie. In urma participarii la intalnirile de brokerage, sesiunile de conferinta si webinarii pot fi identificati noi parteneri pentru propunerile de proiecte europene.

III. EFECS 2021 - European Forum for Electronic Components and Systems, 23 – 25 noiembrie 2021
EFECS 2021 este un forum international organizat de platformele tehnologice europene si asociatii industriale AENEAS, ARTEMIS-IA si EPoSS, impreuna cu ECSEL Joint Undertaking, Comisia Europeana si EUREKA. Forumul va fi focalizat asupra tematicii ‘Our Digital Future’. EFECS 2021 ofera participantilor posibilitatea de a trimite aplicatii pentru o scurta prezentare / poster prin intermediul ECS Collaboration Tool, de si a interactiona in cadrul unor sesiuni de networking in cadrul Expozitiei virtuale, de a prezenta o idea prezenta un postere in cadrul unei sesiuni plenare. Programul conferintei este disponibil aici.

IV. FIT-4-NMP training on Horizon Europe TWINNING call din 9 noiembrie

Proiectul FIT-4-NMP organizeaza in data de 9 noiembrie 2021 un eveniment de instruire privind Horizon Europe TWINNING call, cu termen limita pentru depunerea propunerilor de proiecte pe 18 ianuarie 2022. Acest eveniment are ca scop cresterea oportunitatilor de colaborare intre institutii de cercetare din tarile  “Widening” (intre care si Romania) si organizatii de top la nivel European.
In cadrul evenimentului, Mrs Aurelija Povilaikė, Widening NCP for Lithuania si Mr Giles Brandon, FIT-4-NMP Coordinator and Experienced Proposal Writer, vor prezenta detalii despre apelul Twinning si experienta lor privind pregatirea unor propuneri de proiecte de success.
Informatii despre sesiunea de instruire si agenda sunt disponibile la adresa https://www.fit-4-nmp.eu/event-details/fit-4-nmp-training-on-twinning-call.

Pentru a participa la eveniment este necesara completarea unui formular de inregistrare la adresa https://www.fit-4-nmp.eu/fit-4-nmp-twinning-training-registration, pana la data de 7 noiembrie 2021 (nu se percepe taxa de inregistrare).
Participantii inregistrati vor primi linkul de acces prin e-mail, cu o zi inainte de eveniment.
Informatii privind programul Widening si apelul HORIZON-WIDERA-2021-ACCESS-03-01: Twinning sunt disponibile accesand pagina web a Comisiei Europene dedicata acestui apel si Widening participation and strengthening the European Research Area work programme.

V. A fost finalizata prima etapa majora in cadrul procesului RIS3 BI: elaborarea Strategiei pentru Specializare Inteligenta a Regiunii Bucuresti-Ilfov 2021-2027

Domeniile cu potential de specializare inteligenta evidentiate la nivelul regiunii Bucuresti-Ilfov si avizate odata cu RIS3 BI sunt:

  • Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor (TIC)
  • Industriile Culturale si Creative
  • Sisteme si Componente Inteligente (electronica, optoelectronica, mecatronica, microelectronica etc.)
  • Materiale Avansate
  • Noi Alimente si Siguranta Alimentara
  • Sanatatea
Strategia de Specializare Inteligenta pentru Regiunea Bucuresti-Ilfov 2021-2027 (14 octombrie 2021)- document final
Anexe Strategia de Specializare Inteligenta pentru Regiunea Bucuresti-Ilfov 2021-2027 – 14 octombrie 2021- document final

Management Comunicare TGE-PLAT