MicroNEx

Consolidarea Excelentei IMT in domeniul Micro-Nano tehnologiilor avansate


Despre proiect Rezultate

¤ Rezultate Etapa V/2024:

  • Susținerea managementului calității prin audit supraveghere anuala ISO 9001:2015 a infrastructurii IMT-MINAFAB. Creșterea calității activităților de CD si servicii științifice in micro-nanotehnologie oferite. - Activitatea s-a concentrat pe supraveghere anuala ISO 9001:2015, aceasta insemnand asigurarea Sistemului de Management al Calității. Aceasta certificare este implementata de 13 ani in cadrul instituției, aducând beneficii importante prin îmbunătățirea performanțelor și satisfacerea cerințelor beneficiarilor, responsabilizarea personalului pentru fiecare proces în parte. Beneficiile sistemului decurg din faptul că oferă un cadru clar, proceduri, căi de acțiune, și metode de evaluare a riscurilor.
  • Achiziție servicii de mentenanță / ugrade echipamente de cercetare si software, materii prime si consumabile in scopul îmbunătățirii calității serviciilor. Asigurarea funcționarii la parametrii a echipamentelor; asigurare de consumabile pentru realizarea cercetărilor conform Planului de dezvoltare.
    Activitatea s-a concretizat in asigurarea de 3 service-uri echipamente, achiziție consumabile si piese de schimb, asistenta tehnica lunara pentru sistem de calcul HPC al centrului CENASIC pentru proiectare-simulare micro-nanostructuri.
  • Protejare drepturi proprietate intelectuala - taxe menținere brevete. Cereri de brevete necesare pentru dezvoltările inovative si menținere in vigoare brevete  internaționale. Acitivatea asigura protejarea drepturilor de proprietate intelectuala si menținere in vigoare brevete internationale astfel au fost sustinute 3 propunere brevet, 1 taxa menținere brevet internațional si 4 brevete nationale taxe mentinere in vigoare.
  • Susținerea publicării de articole științifice. Creșterea vizibilității științifice prin publicații de articole in jurnale. Publicarea 4 articole stiintifice in reviste cotate ISI: Nanomaterials, Applied Surface Science Advances, Information Science and Technology (ROMJIST).
  • Stagii de cercetare, mobilități pentru participarea la evenimente științifice, propuneri de proiecte europene, susținerea participării in asociații profesionale. Aici avem ca rezultat: creșterea competentelor științifice, experimentale ale personalului CD, perfecționare, diseminare rezultate, creșterea prestigiului internațional, intensificare cooperare internațională. Activitatea s-a concretizat astfel:
    1 stagiul de cercetare pe tema “Sunlight driven photocatalytic dye degradation using GaN nanowires”, la  Centre des Nanosciences et des Nanotechnologies C2N/CNRS/ Université Paris-Saclay, Paris, Franta.
    3 participari la conferinte internationale in domeniu: EMRS 2024 – Spring Meeting of the European Materials Research Society, Simpozionul: J. Chemical functionalization of 2D materials, DTIP 2024 - Symposium on Desing, Test, Integration & Packaging of MEMS and MOEMS si MMS 2024 - The 27th World Micromachine Summit.
    1 participare la
    sedinta a bordului European in domeniul semiconductorilor, Comisia Europeana, ca reprezentant al Romaniei.
    7 taxe de membru in diferite asociatii profesionale (EPoSS, EuroNanoLab, ANELIS, SiNANO Institute, IVAM, ARIES, EECARO.
  • Audit financiar anual aferent proiectului.

Activitattile contribuie la: susținerea planurilor de dezvoltare instituțională în vederea creșterii performanțelor în domeniul de activitate, la nivelul departamentelor și colectivelor de cercetare; dezvoltarea capacității proprii a organizațiilor publice de cercetare în următoarele direcții: acordarea de asistență tehnică și de servicii științifice și tehnologice de înalt nivel în domenii prioritare; inițierea și dezvoltarea colaborărilor viabile cu parteneri din mediul economic public și privat;

¤ Rezultate Etapa IV/2023:

  • Îmbunătățirea dotării laboratoarelor de tehnologii cuantice in scopul susținerii noii direcții de cercetare - Susținerea planului de dezvoltare instituțională, creșterea vizibilității internaționale a cercetărilor in domeniul tehnologiilor cuantice  a fost completata dotarea laboratoarelor de tehnologii cuantice cu echipament pentru distribuție chei cuantice su un modul senzor de temperaturi criogenice.
  • Up-grade dotare laborator experimental pentru fabricație aditiva in vederea îmbunătățirii serviciilor de cercetare oferite – Eficientizare /modernizarea facilitaților de cercetare; Susținerea cooperării internaționale, creșterea calității serviciilor laborator experimental pentru fabricație aditiva prin up-grade dotare un echipament sursa de ultrasunete focalizate si un sistem de măsurători ultrasonice.
  • Achiziție servicii de asistenta tehnica, mentenanță /ugrade echipamente de cercetare si software, materii prime si consumabile in scopul îmbunătățirii calității serviciilor. Asigurarea funcționarii la parametrii a echipamentelor; asigurare de consumabile pentru realizarea cercetărilor conform Planului de dezvoltare instituțională -  achiziție servicii de asistenta tehnica 3 mentenanțe pentru pachete software, 5 service-uri echipamente, asistenta tehnica pentru sistemul de calcul HPC, consumabile si piese de schimb pentru funcționarea Departamentului  tehnologic;
  • Formare profesionala activități suport. Creșterea si perfecționarea competentelor personalului suport pentru cercetare in domeniul legislației de achiziții publice.
  • Susținerea publicării de articole științifice. A fost susținută publicarea a 4 articole științifice in jurnale cotate ISI (Sensors, Nanoscale, Environmental Science: Processes & Impacts, Materials&Design); 1 carte;  1 articol promovare instituțională;
  • Protejare drepturi proprietate intelectuala. Cereri de brevete necesare pentru dezvoltările inovative; menținere in vigoare  brevete  internaționale. Activitatea a constat in sustinerea/publicarea a 4  cereri de brevete naționale, acordarea a 2 brevete si 3 taxe de menținere brevete internaționale.
  • Acces la baze de date de literatura științifică si de cercetare. Activitatea asigura cofinanțarea pentru accesul la surse de informare științifică la nivel de institut – abonament la 11 surse informare - baze de date/platforme de reviste științifice în text integral și baze de date bibliografice și bibliometrie. Aceste resurse au utilitate științifica pentru a fi tot timpul la curent cu ultimele noutăți in domeniile de interes pentru cercetătorii din IMT si pentru determinarea performanței științifice a cercetătorilor, performanțelor instituționale, informare cu privire la tendințele privind direcțiile de cercetare actuale şi de viitor.   
  • Organizare manifestare științifică: International Semiconductor Conference CAS 2023, editia 46, eveniment IEEE. Organizarea unui eveniment științific internațional, Conference CAS 2023, eveniment organizat de IMT București, sub egida IEEE. Recunoaștere internațională data de participarea a 203 participanți din mediul academic si companii private din 79 organizații din 25 tari. 125 participanți din Romania; 77 participanți din străinătate, din 24 tari: Arabia Saudita, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Islanda, India*, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Moldova, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Spania, Suedia, *SUA, UK (*autorii din India si SUA au participat online); 79 organizații: 41 universități, 23 institute si organizații de cercetare, 15 firme. Cu ocazia conferinței a fost editat un volum proceedings care conține lucrările științifice prezentate de participanți. Lucrările CAS 2023 sunt indexate IEEE si ISI web of knowledge. Cercetătorii din IMT București au prezentat in calitate de cu prim autori 36 lucrări științifice.
  • Stagii de cercetare, mobilități pentru participarea la evenimente științifice si de brokerage. Creșterea competentelor științifice, experimentale ale personalului CD; perfecționare; Diseminare rezultate, creșterea prestigiului internațional; intensificare cooperare internațională. A fost sprijinita o tanara cercetatoare din IMT București pentru susținerea unui stagiu de pregătire. Au fost susținute 8 participări la conferințe internaționale si 2 mobilități pentru acțiuni de networking.
  • Audit financiar anual aferent proiectului. S-a realizat supraveghere anuala audit finaciar proiect.

Activitatile realizate contribuie la:
susținerea planurilor de dezvoltare instituțională în vederea creșterii performanțelor în domeniul de activitate, la nivelul departamentelor și colectivelor de cercetare;
dezvoltarea capacității proprii a organizațiilor publice de cercetare în următoarele direcții: acordarea de asistență tehnică și de servicii științifice și tehnologice de înalt nivel în domenii prioritare;
inițierea și dezvoltarea colaborărilor viabile cu parteneri din mediul economic public și privat;

¤ Rezultate Etapa III/2023:

  • Susținerea managementului calității prin recertificare ISO 9001:2018 a infrastructurii IMT-MINAFAB - S-a realizat supraveghere anuala  auditul de verificare recertificare ISO 9001:2015 si extinderea perioadei de valabilitate a certificării ISO 9001:2015. Ca urmare a conformității cu criteriile auditului, auditorul investigator a confirmat că organizația este capabilă să presteze produse/servicii pe baza standardului de calitate internațional (ISO 9001:2015).
  • Dezvoltarea capacității laboratorului de caracterizare prin up-grade echipamente pentru analize Raman - Investiția in infrastructura de cercetare-dezvoltare tehnologica a IMT București prin realizarea upgrade-ului cu 3 Modulele pentru integrarea modulului de THz a echipamentului spectrometrul Raman susține planul de dezvoltare instituțională, creșterea performanțelor si creșterea numărului de servicii.
  • Îmbunătățirea dotării laboratorului de proiectare simulare in vederea îmbunătățirii ofertei de servicii științifice. Dotarea laboratorului de proiectare simulare cu un server de calcul si patru calculatoare performante duce la sporirea capacitații de suport pentru proiectele din institut, consultanta pentru solicitările partenerilor externi, instruire de tip hands-on training pentru studenți, masteranzi, doctoranzi, post doctoranzi, tineri cercetători si stagii de cercetare. Eficientizare/ modernizarea facilitaților de cercetare; Susținerea cooperării internaționale.
  • Achiziție servicii de mentenanță / ugrade echipamente de cercetare si software, materii prime si consumabile in scopul îmbunătățirii calității serviciilor. S-a facut upgrade de echipament soft-RIE – nanoETCH (modul sursa de putere RF cu rezoluție in putere de 10 mW si debitmetru linie de azot) pentru obținerea uniformității ridicate a proceselor, precum si corodarea foarte precisa, necesara in cazul materialelor 2D. Au fost achiziționate servicii de mentenanțe pentru Sistemul WiTec Alpha 300S in vederea păstrării calității si creșterii performantelor rezultatelor științifice oferite (a fost up- gradat soft-ul de baza al sistemului, WiTec Suite SIX). Service echipament Keithley tip 4200-SCS păstrarea in stare optima de funcționare si recalibrare. Serviciul de mentenanță/service Microscop electronic - Nova NanoSEM 630 (FEI) evaluare stare tehnica, schimb piese, recalibrări si teste funcționale. De asemenea au fost achiziționate materii prime si consumabile in scopul îmbunătățirii calității serviciilor de cercetare. Asistența tehnica lunara (mentenanță) pentru sistem de calcul HPC al centrului CENASIC pentru proiectare-simulare micro-nanostructuri. Toate acestea contribuie la eficientizare/ modernizarea facilitaților de cercetare si asigurarea funcționarii la parametrii a echipamentelor.
  • Susținerea publicării de articole științifice. A fost susținută publicarea a 3 articole in jurnale Open Access „peer-reviewed” indexate ISI: Coatings, Nanomaterials si Molecules.
  • Stagii de cercetare, mobilități pentru participarea la evenimente științifice, susținerea participării in asociații profesionale. Creșterea competentelor științifice, experimentale ale personalului CD; perfecționare  14 mobilități. Au fost sprijiniți 2 tineri cercetători din IMT București pentru susținerea unor stagii de pregătire. Au fost susținute 8 participări la conferințe internaționale si 4 mobilități pentru promovarea rezultatelor științifice si infrastructurii IMT București. A fost susținută participare a IMT București in  2 asociații profesionale.

Activitattile contribuie la: susținerea planurilor de dezvoltare instituțională în vederea creșterii performanțelor în domeniul de activitate, la nivelul departamentelor și colectivelor de cercetare; dezvoltarea capacității proprii a organizațiilor publice de cercetare în următoarele direcții: acordarea de asistență tehnică și de servicii științifice și tehnologice de înalt nivel în domenii prioritare; inițierea și dezvoltarea colaborărilor viabile cu parteneri din mediul economic public și privat;

¤ Rezultate Etapa II/2022:

  • Investiție in infrastructura CD tehnologica a IMT; Creșterea capabilității de cooperare internațională; Eficientizare /modernizare a facilitaților de cercetare - achiziționarea unui echipament depunere straturi subțiri, E-beam evaporator model EREB4, Elettrorava S.P.A.
  • Eficientizare/ modernizare a facilitaților de cercetare; Asigurarea funcționarii la parametrii a echipamentelor; Au fost asigurate 2 mentenanțe software COMSOL Multiphysics si Ansys Multiphysics care asigura servicii de înaltă calitate privind simularea proceselor fizice in general si facilitează proiectarea dispozitivelor si microsistemelor. S-a acordat asistenta tehnica lunara pentru sistem de calcul HPC al centrului CENASIC pentru proiectare-simulare micro-nanostructuri - cluster complex de calcul științific de mare performanta. Service echipament DWL 66fs măști fotolitografice. Service echipament Electron beam lithography and nanoengineering workstation - e_Line (Raith, Germany) – structurare la scara nanometrica. Pentru zona tehnologica a IMT București au fost asigurate chirii butelii gaze si consumabile.
  • Creșterea vizibilității științifice naționale si  internaționale prin publicații de articole in jurnale: 3 articole publicate in reviste indexate ISI cu factor de impact: Coatings, Nanomaterials si IEEEAccess (open access).
  • Cereri de brevete necesare pentru dezvoltările inovative; menținere in vigoare  brevete  internaționale: - 3 propuneri brevete naționale; - 3 taxe de menținere brevete internaționale; - 1 taxa de menținere brevet național;
  • Eveniment științific internațional, sub egida IEEE -Recunoaștere internațională:Activitatea s-a concentrat pe sprijinirea organizării celei de a 45-a ediție a Conferinței Internaționale de Semiconductori - CAS 2022. Conferința s-a desfășurat la Hotel Alpin, Poiana Brașov, Romania in perioada 12 - 14 octombrie 2022, a fost organizata de INCD pentru Microtehnologie – IMT București si a beneficiat de sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării si Digitalizării (detalii pe site-ul: https://www.imt.ro/cas).
  • Creșterea competentelor științifice, experimentale ale personalului CD; perfecționare: 6 mobilitati, participare la STagii de cercetare, conferinte , intalniri in consortiu pentru propunere de proeicte europene.
  • Audit financiar al proiectului pentru anul 2022.

¤ Rezultate Etapa I/2022:

  • Susținerea managementului calității prin audit  supraveghere anuala ISO 9001:2018 a infrastructurii IMT-MINAFAB. S-a realizat supraveghere anuala  auditul de verificare recertificare ISO 9001:2015 si extinderea perioadei de valabilitate a certificării ISO 9001:2015. - certificatul nr. 1029/6.06.2022, de supraveghere anuală.
  • Îmbunătățirea dotării laboratorului de tehnologii cuantice pentru continuarea dezvoltării noii direcții de cercetare. S-a achiziționat un modul braț cu scuturi de radiație termica, cu micromanipulator pe 3 axe pentru sonda multistrat pentru echipament criogenic de testare electrica la frecvente înalte si câmp magnetic investiție in infrastructura CDI pentru dezvoltarea unei noi direcției de cercetare tehnologii cuantice, cea ce contribuie la creșterea capabilității de cooperare internațională eficientizare/modernizare a facilitaților de cercetare.
  • Îmbunătățirea infrastructurii IT in scopul îmbunătățirii mediului de cercetare si a capacității administrative. S-a achiziționat si instalat un server - sistem de stocare de date care sa ofere tocarea in siguranța a datelor obținute din activitățile de cercetare pentru a evita pierderile de informație ca urmare a unor evenimente nedorite - investiție in infrastructura IT a institutului.
  • Dotare laborator depuneri electrochimice si caracterizare straturi subțiri pentru îmbunătățirea serviciilor tehnologice. S-a achiziționat o stație de lucru pentru electrochimie POTENȚIOSTAT/ GALVANOSTAT MODULAR DE ÎNALTĂ PERFORMANȚĂ – AUTOLAB PGSTAT 302N. Aceasta echipament de înaltă performanță, este un instrument modular utilizat pentru aplicații electrochimice cu aplicații  in dezvoltare de senzori și biosenzori electrochimici; caracterizare electrochimică a diferitelor materiale (electrocataliză, celule fotovoltaice și de combustie, fotodetectori, baterii/acumulatori, supercapacitori, etc); caracterizarea biosenzorilor bazați pe enzime, pentru detecția de poluanți din apă.; caracterizarea electrochimică a senzorilor bazați pe nanomateriale pentru detecția de biomolecule;
  • Achiziție servicii de mentenanța/upgrade echipamente de cercetare si software, achiziții materii prime si consumabile in scopul îmbunătățirii calității serviciilor. S-au plătit mentenanțe pentru echipamentul 3D Printer fotopolimerizare si EDAX, service compresor; service motor echipamente EBL, autolab; chirie  pentru rezervorul de azot (azotul fiind gazul indispensabil proceselor de depunere straturi subțiri in microelctronica); diferite consumabile, in special gaze (Oxigen, Heliu, Hidrogen, Argon); chirii butelii gaze si piese de schimb pentru diferite echipamente cum ar fi echipamentul DWL pentru realizare măști sau EBL (Electron Beam Litography) pentru realizarea structurilor cu dimensiuni nanometrice; asistenta tehnica pentru funcționarea serverului din Centrul CENASIC. Asistența tehnica lunara (mentenanță) pentru sistem de calcul HPC al centrului CENASIC pentru proiectare-simulare micro-nanostructuri. Toate acestea contribuie la eficientizare/ modernizarea facilitaților de cercetare si asigurarea funcționarii la parametrii a echipamentelor.
  • Formare profesionala pentru activități de brevetare, TT, marketing. S-au efectuat doua cursuri de perfecționare unul privind organizarea portofoliului de proprietate intelectuală la care a participat un cercetător si al doilea  un curs de marketing  legat de social media, marketing online la care a participat un economist din departamentul de marketing.
  • Susținerea publicării de articole științifice. S-a finanțat publicarea de 2 articole in reviste științifice de prestigiu. Aceasta contribuie la creșterea vizibilității științifice a instituției.
  • Stagii de cercetare, mobilități pentru participarea la evenimente științifice, susținerea participării in asociații profesionale. S-au finanțat 2 stagii de cercetare pentru 2 tineri cercetători cu titlul de doctor; 5 mobilități participări la conferințe științifice si vizite in instituții de prestigiu din Europa pentru a promova competentele IMT București si a dezvolta parteneriate in viitoare proiecte de cercetare; 2 taxe membru asociații profesionale/platforme tehnologice Europene. Prin aceste activități se urmărește creșterea competentelor științifice, experimentale ale personalului CD, perfecționare, diseminare rezultate, creșterea prestigiului IMT si intensificarea cooperării internaționale.

¤ Proiect coordonat de:

INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU MICROTEHNOLOGIE - IMT BUCURESTI
http://www.imt.ro/

 

¤ Proiect finantat de:

MINISTERUL CERCETARII, INOVARII SI DIGITALIZARII
https://www.research.gov.ro/

Informatii generale   Contact

Programul 1 - Dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare, Subprogramul 1.2 – Performanță instituțională – Proiecte de dezvoltare instituțională – Proiecte de finanțare a excelenței în CDI, PNCDI III
Numar de contract: 20 PFE/30.12.2021

 

INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU MICROTEHNOLOGIE - IMT BUCURESTI
Director deproiect: Dr. Miron Adrian DINESCU
E-mail: [email protected]
Telefon:  +40-21-269.07.70/ int 267; +40-21-269.07.74;
Fax: +40-21-269.07.72; +40-21-269.07.76;
Website: www.imt.ro

Copyright © 2018 IMT Bucharest. All Rights Reserved