Proiectul propune dezvoltarea unei noi tehnologii de fabricare pentru arii de imuno-biosenzori pentru diagnosticul infarctului de miocard acut (IMA), implementarea acestei tehnologii in aplicatii de larga utilitate pentru pacientii din spitale, unitati de urgente, ambulante si cabinete de medicina de familie. In acelasi timp, va fi dezvoltat un nou aparat de detectie bazat pe fluorescenta, particularizat pentru ariile de biosenzori dezvoltate.
Sistemul in ansamblu, de tip „point of care”, va contine aparatul de fluorescenta, controlat prin intermediul unei unitati PLC (programmable logic controller), cu achizitie de date, stocare si interpretare a datelor pacientilor si ariile de micro-biosenzori de unica folosinta, cu patru linii de markeri AMI si o linie de referinta.
Fluxurile de fabricare, testare si optimizare atat pentru micro-biosenzori, cat si pentru aparatul de detectie, vor fi dezvoltate in cadrul proiectului si vor oferi noi tipuri de analize pentru IMA (infarctul miocardic acut). Proiectul va oferi aparatura medicala de ultima generatie in Romania, in beneficiul pacientilor si personalului medical. De asemenea, va imbunatati in mod esential serviciile medicale, oferind detectia rapida a IMA (in aproximativ 20 de minute) si va creste speranta de supravietuire a persoanelor ce sufera de IMA.
Toate costurile legate de IMA vor scadea, in timp ce calitatea si precizia investigatiilor va creste, comparativ cu tehnologiile actuale. Intreaga tehnologie va fi rezultatul proiectului si va folosi competente romanesti si infrastructuri existente. Demonstratorul rezultat in urma proiectului, urmat de fabricarea de serie, va avea un impact important asupra economiei romanesti, sectorului medical si populatiei.
Proiectul va dezvolta întreg lanțul de fabricare al biosenzorilor, caracterizarea, detectarea, achiziția de date și afișarea rezultatelor utilizând resursele din cadrul proiectului și va oferi la sfârșitul perioadei de implementare un demonstrator, iar ulterior partenerii vor dezvolta un prototip care va fi gata pentru utilizare și pentru a fi trimis la o unitate de microproducție.
Proiectul are o abordare multidisciplinara, care implica diferite discipline, cum ar fi Electronica, Microtehnologia, Nanobiotehnologia, Medicina, Biologia, Chimia si Mecanica.
Multidisciplinaritatea este cheia succesului proiectului. Una sau doua dintre aceste discipline nu ar fi putut rezolva problemele complexe ale proiectului.
[inapoi la pagina principala]
|