Tehnici avansate si cresterea performantei in detectia precoce a virusului SARS-CoV-2

Finanțat în cadrul PNIII, P2, prin

Despre proiect Rezultate estimate Obiective Impactul proiectului Parteneri
 

¤ Obiective proiect

1. Creșterea capacitații de diagnosticare precoce a infecției cu SARS-CoV-2 prin:

  • Introducerea testări de către pacient la domiciliu (kitul si instrumentul pot fi trimise prin posta)
  • Extinderea posibilităților de testare in punctele de frontiera, scoli si instituiți cu  asistenta medicala minima
  • Metoda de detectare mult mai rapida
  • Risc scăzut de contaminare si expunere a personalului medical. Sistemul de testare este de tip „Point of care” („sample-to-answer”) cu manipulări minime de proba. Riscul de contaminare folosind proba de saliva este mult mai mic decât probele folosite uzual in cazul infecției SARS-CoV-2

2. Dezvoltarea unei metode alternative de diagnostic- diagnostic la domiciliu, folosind probe de saliva.

Metoda ar putea schimba total actuala strategie la nivel mondial in cazul bolilor pandemice. Sistemul folosind de tipul „Point of Care” („sample-to-answer”), va fi un produs intern, cu potențial de aplicare in laboratoarele acreditate (pentru probe de exsudat naso-faringian) dar si in puncte de interes (frontiera, scoli instituții). Metoda va pentru creșterea capacității de diagnostic in condiții de deficit de kituri si reactivi comerciali. Estimam ca o capacitate de producție de 500 de kituri/zi poate fi realizata prin implicarea personalului tehnic din instituții (capacitate ce poate creste prin angajări temporare de personal pe perioada pandemiei). Prin dotari si setari corespunzătoare se poate seta o mini-producție pentru acoperirea necesarului intern de kituri (>20.000/zi)

3. Transferul tehnologic al metodelor de diagnostic elaborate in cadrul actualului proiect, către laboratoarele clinice românești in vederea lărgirii si eficientizării rețelei naționale de diagnostic a infecției cu COVID19.

Validarea prototipului pe probe clinice (atât pentru probe din saliva cit si pentru probe de exsudat naso-faringian) se va face prin tehnica convențională (RT-PCR). Fiind un sistem „sample-to-answer’ tehnica de diagnosticare nu necesita personal specializat pentru operare (exceptând recoltarea probei de exsudat).

4. Dezvoltarea unei platforme tehnologice pentru fabricarea sistemelor de tip POC in Romania si setarea unei capacități de microproducție a testelor-500 de teste/zi.

Obiective specifice

  • Dezvoltare, optimizare si validare metoda de detecție a SARS-CoV-2 si kit de detecție ARN viral din proba de saliva folosind amplificarea izoterma LAMP.
  • Dezvoltare, optimizare si validare metoda de detecție a SARS-CoV-2 si kit de detecție ARN viral din proba de exsudat naso-faringian folosind amplificarea izoterma LAMP.
  • Dezvoltarea unei metode rapide si eficiente de extracție „on-chip” a ARN viral comparabile ca performanta cu metodele existente (nota: sistemele POC sunt sisteme „sample-to-answer”, etapele protocolului se succed pe același chip, protocolul nu se poate opri după „extracție”).
  • Dezvoltarea unor metode de concentrare a virusului pentru extracția ARN-ului viral si amplificarea acizilor nucleici.( etapa specifica sistemelor POC dezvoltate pe substrat de hârtie).
  • Dezvoltarea si validarea unui kit de detecție a  anticorpilor de tip POC pe substrat de hârtie.
  • Dezvoltarea si validarea unui kit de detecție a antigenelor virale de tip POC pe substrat de hârtie ca test post pandemic, pentru evaluarea protecției după trecerea prin boala sau vaccinare.
  • Dezvoltarea unui kit de testare rapida prin multiplexarea sistemului pentru scoli, instituții, puncte de frontiera (rularea a 20-50 de teste pe același dispozitiv simultan).

[pagina principala]

¤ Consortiu proiect: [mai multe detalii]

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie- IMT Bucuresti
http://www.imt.ro/
- -coordonator

Universitatea din Bucureşti https://unibuc.ro/
Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti https://www.suub.ro/
 

¤ Date generale despre proiect:

  • Durata proiectului: 15 iunie 2020-15 decembrie 2021
  • Bugetul proiectului: 3.500.000 RON
  • Domeniu de prioritate publică: Sănătate
Informatii generale   Contact
Proiect finantat in cadrul PNIII, Programul 2- Creşterea competitivităţii economiei româneşti prin cercetare-dezvoltare şi inovare, domeniul de prioritate publică “Sănătate”, Competiţia SOLUŢII -2020 -1.
Contract Nr. 13Sol/15.06.2020
 

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie- IMT Bucuresti
Director de proiect: Dr. Ciprian Iliescu
E-mail: ciprian[dot]iliescu[at]imt[dot]ro
Tel:  +40-21-269.07.70; +40-21-269.07.74;
Fax: +40-21-269.07.72; +40-21-269.07.76;
Website: www.imt.ro

Copyright © 2020-2021 Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie-IMT București. Toate drepturile rezervate.