Obiectivele generale
O1. Cercetarea si studierea proceselor specifice pentru dezvoltarea tehnologica a unui biochip de tip microarray cu multoalergeni pentru detectia rapida si neinvaziva a alegiilor frecvente in Romania.
O2. Investigarea interfetelor biohibride, respectiv proteine (alergeni) imobilizate pe suport de siliciu
Biochip-ul realizat in TMA implica utilizarea unui suport solid reproductibil si stabil, cu suprafata modificata/functionalizata corespunzator incat sa permita formarea unor arhitecturi supramoleculare complexe, astfel: atasarea covalenta a unor (bio)molecule (in cazul de fata antigenele specifice) de care sa se poata lega covalent alte (bio)molecule (in cazul de fata imunoglobulinele specifice alergenelor pentru formarea complexului imun, respectiv proba biologica de la pacient) si in final alte (bio)molecule (in cazul de fata anticorpi secundari marcati fluorescent).
Avantajele realizarii biochip-ului propus prin tehnica microarray
(a) Cresterea numarului de date analizate in timp real
(b) Scanarea mai multor potentiali markeri utila in analize de diagnosticare prin biosemnatura la nivel de proteina- corelata cu stadiul unei boli.
(c) Imobilizarea alergenilor pe biochip prin formarea de legaturi covalente pe suprafata, este mai rapida si mai stabila, necesitand un timp mic de incubare pentru formarea complexului imun.
(d) Folosirea de alergeni recombinanti in locul extractelor de alergeni permite determinarea si monitorizarea profilelor complexe de sensibilizare a pacientilor alergici, intr-un singur test si ofera o buna specificitate si sensibilitate a rezultatelor si totodata lipsa reactiilor fals pozitive si fals negative.
(e) In tehnica microarray se pot analiza simultan cantitati mici atat de alergen cat si de proba biologica (nanograme), facand astfel TMA unica in detectia complexului imun.
Obiective specifice ale proiectului:
1. Proiectarea si realizarea biochipului de tip MicroArray cu MultiAlergeni (biochip MAMA)
2. Realizarea unui dispozitiv pentru caracterizarea materialului biologic– denumit generic Platforma de investigare electro/ optica a Interfetelor Biohibride (PIB)
3. Testarea biochip-ului MAMA prin generarea reactiilor de recunoastere biomoleculara
4. Interpretarea si validarea rezultatelor prin corelarea cu analize clinice actuale. |