COSPIR

Spectrometru compact de infrarosu

Finantat de:

 
Despre proiect Rezultate estimate Obiective Impactul proiectului Parteneri
¤ Despre proiect [inapoi la pagina principala]

 

Proiectul urmareste validarea unui nou concept de spectrometru compact care sa functioneze in infrarosu mediu si lung. Acest spectrometru va pastra avantajele senzorilor de gaz destinati detectiei unuia sau a catorva gaze disponibili pe piata, dar in acelasi timp va oferi flexibilitatea caracteristica spectrometrelor scumpe si voluminoase.

Studiile anterioare asupra acestor spectrometre compacte au luat in calcul dispozitive care functioneaza pe baza de dispersie tip MEMS sisteme electro-micromecanice cu parti mobile actuate electrostatic sau termic si dispozitive nondispersive pe baza de filtre la lungimi de unda fixate. Spectrometrele de tip nondispersiv utilizeaza fie parti mobile macroscopice tip "wheel filter" fie functioneaza pe baza divizarii radiatiei incidente pe matricea de filtre.

In cadrul acestui proiect se urmareste proiectarea si fabricarea a unui spectrometru compact fara piese in miscare pe baza de matrice de filtre care sa elimine necesitatea divizarii radiatiei prin utilizarea unei configuratii pe baza de functionare secventiala (radiatia intra in primul filtru si restul radiatiei care nu se transmite se reflecta si este utilizata pentru a intra in cel de al doilea filtru, etc).

Pentru a obtine un spectrometru cu bune caracteristici de functionare este necesara proiectarea si fabricarea de componente active (surse si detectori in infrarosu) si pasive (filtre si lentile Fresnel). Deoarece exista inca activitate de cercetare privind sursele si detectorii termici, obiectivul secundar al acestui proiect este obtinerea de rezultate originale privind surse si detectori de infrarosu care vor fi publicate in jurnale cotate ISI si prezentate la conferinte.

[inapoi la pagina principala]

¤ Proiect coordonat de:

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie- IMT Bucuresti
http://www.imt.ro/

 

¤ Proiect in parteneriat cu: [mai multe detalii]

  • Optoelectronica 2001 S.A.
  • Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA
  • Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei INFLPR
Informatii generale   Contact
Proiect finantat in cadrul Programului Parteneriate in domenii de Cercetare Prioritate, Cercetare Proiecte Colaborative de Cercetare Aplicativa PN-II-PT-PCCA-2013-4.
Contract Nr. 245/2014.
 

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie- IMT Bucuresti
Director de proiect: Dr. Mihai Kusko
E-mail: mihai[dot]kusko[at]imt[dot]ro
Tel:  +40-21-269.07.70; +40-21-269.07.74;
Fax: +40-21-269.07.72; +40-21-269.07.76;
Website: www.imt.ro

Copyright © 2014 Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie-IMT Bucuresti. Toate drepturile rezervate.