COSPIR

Spectrometru compact de infrarosu

Finantat de:

 
Despre proiect Rezultate estimate Obiective Impactul proiectului Parteneri
¤ Impactul proiectului [inapoi la pagina principala]

Rezultatele proiectului vor conduce la imbunatatirea calitatii vietii sub diferite aspecte (social, economic, de mediu): inovare durabila pentru un IMM prin crearea unui produs inovativ; O gama larga de aplicatii in industria alimentara si chimica;

In anumite domenii, precum industria alimentara sau industria chimica, monitorizarea continua si precisa a concentratiei diverselor specii de gaz in mai multe locatii necesita utilizarea spectrometrelor compacte, cu pret scazut, usor de operat si intretinut care sa ofere performante satisfacatoare. Obtinerea unui model functional la sfarsitul proiectului va permite dezvoltari ulterioare in produse care se pot vinde pe piata si care se preconizeaza ca pot satisface cerintele beneficiarilor directi deoarece la acest moment exista doar detectoare simple de gaze optimizate pentru unul sau mai multe tipuri de gaze si spectrometre de volum mare cu un pret ridicat.

Impactul cercetarii din cadrul acestui proiect va fi dat in principal de designul inovativ care urmareste sa inlature neajunsurile din abordarile existente privind spectrometrele ccompace precum utilizarea de parti mobile sau tehnologii scumpe. Mai mult, studiile de tip fundamental sau aplicativ privind fabricatia de componente de inalta calitate (surse termice si detectori) vor contribui la imbunatatirea performantelor spectrometrului propus.

Rezultatele foarte bune preconizate privind simularea si fabricarea de detectori si surse care vor fi diseminate in articole cotate ISI si la conferinte internationale vor contribui la dezvoltarea domeniului. Acest fapt va contribui la aparitia unor componente, dispozitive si echipamente mai competitive. Deoarece exista numeroase domenii de la cercetarea fundamentala pana la aplicatii militare care functioneaza cu radiatie in domeniul infrarosu, cerintele pentru componente din ce in ce mai performante este inca la un nivel inalt.

[inapoi la pagina principala]

¤ Proiect coordonat de:

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie- IMT Bucuresti
http://www.imt.ro/

 

¤ Proiect in parteneriat cu: [mai multe detalii]

  • Optoelectronica 2001 S.A.
  • Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA
  • Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei INFLPR
Informatii generale   Contact
Proiect finantat in cadrul Programului Parteneriate in domenii de Cercetare Prioritate, Cercetare Proiecte Colaborative de Cercetare Aplicativa PN-II-PT-PCCA-2013-4.
Contract Nr. 245/2014.
 

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie- IMT Bucuresti
Director de proiect: Dr. Mihai Kusko
E-mail: mihai[dot]kusko[at]imt[dot]ro
Tel:  +40-21-269.07.70; +40-21-269.07.74;
Fax: +40-21-269.07.72; +40-21-269.07.76;
Website: www.imt.ro

Copyright © 2014 Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie-IMT Bucuresti. Toate drepturile rezervate.