Principalele rezultate obtinute in 2011
Primul pachet de lucrari a fost dedicat identificarii cerintelor de sistem, proiectarii arhitecturii si specificarii parametrilor senzorului. Schema bloc a radiometrului cu detectia puterii totale contine un amplificator de zgomot redus conectat la antena. Zgomotul propriu al amplificatorului de zgomot redus este modelat cu temperatura de zgomot TN. Semnalul de la iesire este detectat cu o dioda Schottky cu detectie patratica (semnal mic, x2) si apoi integrat cu un timp de integrare τ pentru a se obtine la iesire valoarea medie patratica (VOUT) proporţională cu semnalele de zgomot de la intrare. Pentru o buna calitate a imaginii in conditii de contrast redus (in interiorul cladirilor) este necesar ca senzorul sa poata detecta diferente de temperatura de 0.5-1 K.
A fost realizat un studiu bibliografic, au fost identificate din literatura de specialitate problemele principale care urmeaza sa fie rezolvate pe durata desfasurarii proiectului. S-a inceput crearea unei baze de date cu parametrii de material din domeniul electromagnetic pentru diferite materiale. Au fost trecute in revista tehnicile de simulare si de modelare electromagnetica.
Exemple de variatie a permitivitatii relative in functie de frecventa pentru diferite materiale biologice (sange, grasime, piele uscata) care intervin in imagistica pentru aplicatii medicale sunt prezentate in Fig.1. A fost reprezentata si adancimea de patrundere, parametru important in imagistica medicala.