|
Descrierea proiectului
Prezentul proiect este dedicat crearii si dezvoltarii unei retele integrate de cercetare in domeniul nano-biotehnologiei pentru sanatate. Aceasta retea este orientata catre integrarea in platforma tehnologica europeana (ETP) numita NanoMedicina.
Proiectul include toti cei 9 parteneri care au colaborat anterior intr-o retea de centre de excelenta (Centrul Virtual de Cercetare in Nanobiotehnologie numit CENOBITE), finantata (2002–2004) din programul national de cercetare MATNANTECH (Materiale noi, Micro si Nanotehnologii). CENOBITE a fost deja focalizat pe nanobiotehnologie pentru aplicatii medicale si a dus la rezultate stiintifice multidisciplinare semnificative.
RO-NANOMED este continuarea fireasca si extinderea retelei anterioare. Continuitatea este de dorit din mai multe motive. In primul rand reteaua anterioara este acum extinsa considerabil de la 9 la 13 parteneri, plus 5 parteneri asociati, actionand ca subcontractori. Aceste 18 entitati apartin celor mai mari patru centre universitare din Romania. Consortiul se orienteaza acum catre partea aplicativa (impreuna cu 2 spitale, 2 universitati de medicina si farmacie, 2 centre de cercetare medicala). A treia etapa a prezentei propuneri trebuie sa consolideze o retea la nivel national si sa includa companii. In al doilea rand noua propunere finanteaza in mod direct cercetarea, grupata in 14 miniproiecte care se orienteaza pe 3 directii cheie: medicina regenerativa, livrarea de medicamente si nanodiagnoza (exact dupa domeniile din platforma europeana de nanomedicina).
Integrarea activitatilor este sustinuta nu numai de proiecte stiintifice comune, dar si de crearea unui spatiu tehnologic curat (asa numitul NANOBIO-LAB) in parcul stiintific si tehnologic (MINATECH-RO). Investitiile din aceasta propunere merg in majoritate intr-un laborator comun, cu echipamente specifice, care permit manipularea materialului biologic. Mai mult, partenerii pun in comun instrumentatia cheie de care dispun in prezent, prin mobilitati si activitati comune de instruire in retea.
In sfarsit, scopul pe termen mediu consta in integrarea in platforma tehnologica europeana de nanomedicina. Experienta activitatilor stiintifice comune si experienta proiectelor europene vor facilita cooperarea in plan european. Atat orientarea tehnologica, cat si expertiza semnificativa in domeniul medical asigura partenerilor romani sansa de a participa la consortii europene, in cooperare cu companii comerciale, devenind in acelasi timp membri activi ai grupurilor de lucru ETP.
Consortiul RO-NANOMED este coordonat de 3 membri cu experienta deosebita in proiectele europene si beneficiaza de o infrastructura de comunicatii de exceptie. |