Contact
Evenimente
Link-uri utile
Pagina principala

 

Obiectivele proiectului

1. Crearea unei retele de cercetare in domeniul nano-biotehnologiei pentru sanatate in Romania, care isi propune sa continue activitatile anterioare ale retelei CENOBITE (2002-2004).  Reteaua CENOBITE, se extinde considerabila: de la 9 la 13 parteneri (in calitate de contractori); aspectul “medical” si “aplicativ” este intensificat. Va fi realizata o retea integrata, prin activitati comune de cercetare, instruire, activitati de diseminare si prin accesul reciproc la echipamente cheie.

2. Concentrarea activitatilor de cercetare pe domeniile vizate de platformele tehnologice europene NANOMED (nano-biotehnologie pentru sanatate). Acestui obiectiv se va realiza prin finantarea a 14 “miniproiecte” de cercetare dedicate celor trei domenii ale NANOMED (medicina regenerativa, eliberare controlata de medicamente si nano-diagnostic); organizarea respectivelor miniproiecte in trei pachete de activitati concentrate pe cele 3 domenii din platforma NanoMedicine va permite sistematizarea rezultatelor, flexibilitate si facilitarea integrarii la scara europeana. Bugetul este dedicat, in principal, activitatii de cercetare, conform abordarii in cadrul retelelor de excelenta in PC7 (in contrast cu PC6).

3. Crearea unei platforme de integrare a cercetarii prin intermediul NANOBIOLAB, laborator tehnologic (la  IMT-Bucuresti), parte integranta a MINATECH-RO (Parcul stiintific si tehnologic pentru micro şi nanotehnologie). Aceasta va intari caracterul tehnologic al acestei retele, cu nu mai putin de 6 institute de cercetare si dezvoltare tehnologica. IMT (P1-CO) detine in momentul de fata singura “camera alba” din tara. O parte a ariei tehnologice va deveni platforma NANOBIOLAB, dedicata experimentelor cu materiale biologice, asigurand accesul deplin al membrilor consortiului RO-NANOMED. Modelul a fost dat de Centrul NanoBioTehnologic (NBTC), Universitatea Cornell, Ithaca, SUA (contact direct stabilit de IMT in 2004). Subliniem faptul ca IMT lucreaza deja ca un “pol tehnologic”, care integreaza activitati de cercetare, educatie si transfer tehnologic, asigurand acces la diverse facilitati (pentru fabricatie, caracterizare) pentru cercetatatori din alte organizatii, studenti la programe de master si doctorat.

4. Asigurarea unor conexiuni in afara consortiului la scara nationala prin extinderea retelei cu noi parteneri (inclusiv companii etc). Proiectul RO-NANOMED nu va finanta acesti noi parteneri, dar ei vor avea acces la informatii (inclusiv la baza de date), precum si la manifestari (seminarii, cursuri, brokeraj) organizate incadrul retelei. Ei vor avea posibilitatea sa se alature proiectelor existente sau unor echipe, care elaboreaza noi propuneri.

5. Integrarea durabila a integrarii activitatilor nationale in platforma tehnologica Europeana. Vor fi promovate contacte intensive cu platforma europeana NANOMED, in scopul implicarii specialistilor romani in grupuri de cercetare, precum si in alte activitati. Membrii de baza care coordoneaza grupurile de proiecte de cercetare au deja experienta cooperarii in cadrul FP6 (inclusiv proiecte integrate si retele de excelenta). IMT (P1-CO) are o vasta experienta in activitatile de tip retea: coordoneaza trei proiecte europene tip retea la nivel national, est-european si pan -european.