Acasa
Obiective
Parteneri
Rezultate
Diseminare
Contact

Titlu proiect: Atmosferă controlată pentru depozitarea fructelor și legumelor: soluție multidisciplinară și cost redus
Acronim: CASTOL
Domeniu: Bioeconomie
Categoria de proiect: Proiect experimental - demonstrativ
PN-III-P2-2.1-PED-2019-5248
Perioada de desfăşurare: 10.11.2020 - 09.11.2022

Parteneri CASTOL

CO - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie – IMT București, www.imt.ro

Descriere generală şi infrastructură:

INCD pentru Microtehnologie - IMT București este un institut creat pe o tematică de înaltă tehnologie, corespunzător evoluțiilor din Uniunea Europeana. IMT București desfășoară activități de CDI în domeniul micro-nanotehnologiilor şi micro-nanosistemelor, abordând direcții de cercetare corelate cu cele din programele EU şi din SNCDI 2014-2020. IMT este un institut de excelență, fapt dovedit de succesul în numeroase proiecte naționale şi internaționale (25 FP6, 12 FP7, 4 ENIAC, 1 SEE, 5 H2020, 4 ESA)
Infrastructura de cercetare de nivel înalt, cu o mare diversitate de echipamente/aparatura, oferind capabilitățile necesare pentru realizarea întregului flux de CD în micro-nanotehnologii: design/modelare/simulare, micro/nano procesări de baza şi avansate, caracterizări complexe, integrare de dispozitiv/sistem, încercări de fiabilitate. Această infrastructură este larg accesibilă tuturor laboratoarelor CD din interiorul institutului, beneficiarilor din exterior şi este deservită de specialiști cu experiență. Calitatea infrastructurii de cercetare reprezintă un factor important atât în atragerea de noi resurse umane, cât şi din perspectiva participării în parteneriate de cercetare la nivel național şi european.

Pentru implementarea proiectului CASTOL, CO - IMT pune le dispoziție resurse umane și experimentale existente în centrele de cercetare: Centrul de cercetare pentru nanotehnologii și nanomateriale pe bază de carbon (CENASIC, https://erris.gov.ro/CENASIC) și facilitatea MINAFAB pentru proiectare, simulare, MIcro și NAnoFABricare de dispozitive și sisteme electronice (https://erris.gov.ro/MINAFAB).

Rol în proiect:

În cadrul proiectului CASTOL, coordonatorul (CO-IMT) va fi implicat în principal în activități de proiectare, realizare, testare şi optimizare senzori pentru umiditate și oxigen urmărind optimizarea parametrilor caracteristici stratului senzitiv (timp de răspuns, răspuns pe domenii largi de concentrații, număr mare de cicluri de măsurare, etc.) astfel încât să poată fi utilizabili în condițiile testării în spațiile cu atmosferă controlată în care sunt depozitate fructele și legumele proaspete.

Echipa de proiect:

Dr. ing. Bogdan Cătălin Șerban – Director de proiect,
Dr Octavian Buiu, Dr. ing. C. Cobianu, Viorel Avramescu, Cristina Pachiu, Niculae Dumbravescu, Roxana Marinescu

 

P1 – Universitatea Valahia din Târgoviște, UVT www.valahia.ro

Descriere generală și infrastructură:

P1-UVT este instituție publică de învățământ superior și cercetare, care oferă 31 de specializări în domenii precum științe, inginerie alimentară, mediu, ingineria materialelor, mecanică, inginerie electrică, economie și științe umaniste, iar activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare de desfășoară în cadrul unor Centre de cercetare specializate recunoscute la nivel instituțional și acreditate de Consiliul Național Român pentru Cercetare Științifică. Dezvoltarea durabilă, economia circulară, eco-nano-tehnologiile, materialele și nanomaterialele se regăsesc între principalele domenii de specializare a activităților de cercetare. În ultimii 5 ani, P1-UVT a derulat 20 de proiecte dedicate cercetării (câștigate prin apeluri de finanțare naționale și / sau internaționale), dintre care 13 sunt în perioada de implementare, precum și proiecte de dezvoltare a resurselor umane, de asemenea la nivel național (fonduri structurale ale UE) și / sau proiecte de mobilitate internațională (folosind scheme de finanțare UE, SEE și / sau naționale).

Pentru implementarea proiectului CASTOL, P1-UVT pune la dispoziție laboratoare de cercetare și dotarea aferentă, dar și facilități pentru evenimente și întâlniri de proiect existente în cadrul Institutului de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară / ICSTM - https://erris.gov.ro/Valahia-University-of-Targoviste, ca urmare a consolidării infrastructurii de cercetare (proiect de aproximativ 12 milioane de euro fonduri structurale alocate echipamentelor de nouă generație de înaltă tehnologie și facilităților CDI multidisciplinare).

Rol în proiect:

În cadrul proiectului CASTOL, partenerul P1 – UVTși-a asumatresponsabilitățile principale pentru evaluarea calității fructelor si legumelor păstrate în atmosferă controlată și monitorizată, urmărind caracteristici fitochimice care pot da indicii privind stadiul de degradare a fructelor și legumelor, respectiv corelarea acestora cu parametrii măsurați în aerul din incintele în care sunt depozitate.

Echipa de proiect:

Pentru implementarea proiectului, P1-UVT a propus o echipă multidisciplinară formată din chimiști / ingineri chimiști, ingineri în domeniul materiale / inginerie electrică, economiști, alți specialiști ce urmează a fi nominalizați în funcție de necesitățile de implementare a proiectului:

Dr. Marius Bumbac – Responsabil proiect / P1
Dr. ing. Cristina Mihaela Nicolescu
Dr. ing. Alexandru Stoica
Dr. ing. Lavinia Claudia Buruleanu
Dr. ing. Elena Bărăscu
Dr. ec. Geanina Sorina Stănescu
Dr. ing. Radu Lucian Olteanu
Dr. ing. Viorel Miron-Alexe

 

P2 - SC CON CUB MEDIA SRL, www.concub.ro

Descriere generală și infrastructura:

P2-CCM este o companie 100% privată înfiinţată în 2010, oferind servicii integrate în marketing, advertising şi vânzări prin platforme web inteligente ce uneşte mediul online cu cel offline permiţând achiziţionarea de produse sau servicii direct prin scanarea unor coduri QR.

Am investit anual în cercetare şi dezvoltare de noi produse, folosind soluţii smart şi integrate împreună cu sistemele de energie regenerabilă. Avem peste 8 ani de experienţă în proiectarea, producţia şi confecţionarea produselor din structuri metalice uşoare.
Pentru implementarea proiectului CASTOL, P2 - CCM pune la dispoziție resurse umane și experimentale existente în spaţiile proprii situate în Viforata – Aninoasa.

Rol în proiect:

Partenerul 2 (P2-CCM) va asigura realizarea și testarea arhitecturilor hardware care integrează atât senzori experimentali dezvoltați în cadrul proiectului cât și senzori comerciali care dau informații de ansamblu utile pentru a monitoriza aerul din incintele cu atmosferă controlată pentru depozitarea legumelor și fructelor proaspete. 

Echipa de proiect:

Ing. Robert Ropotan – Responsabil proiect / P2

 

Contact

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie – IMT Bucureşti

Tel: +40-21-269.07.70; +40-21-269.07.75;

Fax: +40-21-269.07.72; +40-21-269.07.76;

Website: www.imt.ro